نصب و راه اندازی ویندوز

نصب ویندوز ۷:

برای کسانی که به تازگی وارد دنیای فناوری اطلاعات شده اند شاید این موضوع بسیار مبتدی باشد که روش نصب ویندوز سون را در دوره آموزشی شبکه آموزش ببینند ، اما پس از اینکه با انواع روش های نصب ای نسیستم عامل و جزئیات نکات بسیاری که در آن وجود دارد آشنا می شوند ، متوجه خواهند شد که تقریبا هیچ چیز در خصوص روش درست نصب سیستم عامل ها نمی دانند ، قصد جثارت ندارم اما ما عادت کرده ایم که همیشه ساده ترین راهکار و سریعترین راهکار را در صورت بروز مشکلات انتخاب بکنیم و به معمولا به دنبال یافتن روش درست حل مسئله نمی رویم . در این مقاله شما را با انواع روش های نصب ویندوز سون آشنا خواهم کرد . امیدوارم بتوانم تا حدی در رفع مشکلات و بدست آوردن راه حل های درست حل مسئله در این دوره کمک کنم. برای نصب ویندوز سون یا هفت ما نیاز به یک سری نیازمندی های اولیه داریم ، شما بایستی ابتدا فرآیند Boot سیستم را تنظیم کنید و پس از آن سورس یا منبع اطلاعاتی را که از طریق آن ویندوز می خواهیم نصب کنیم را آماده کنیم ، در ادامه به بررسی روش های مختلف نصب ویندوز سون و مشکلات و مزایای هر کدام از این روش ها می پردازیم :

نصب از طریق DVD ویندوز سون
معمولترین روش نصب ویندوز سون استفاده از DVD ویندوز است ، در این روش شما یک DVD در اختیار دارید که در آن منابع اطلاعاتی یا سورس ویندوز قرار دارد و خیر سرتان آن را خریداری کرده اید ( عمرا اگر خریداری کرده باشد ، همشون کرک شدن ) سپس براحتی این DVD را در DVD-ROM سیستم خود قرار داده و البته قبل از اینکار مطمئن می شوید که Boot سیستم بر روی DVD تنظیم شده باشد ، پس از انجام اینکار DVD ویندوز Boot شده و شما براحتی می توانید آنرا نصب کنید ، در ادامه تصاویر مربطو به نصب و شیوه نصب آن را به شما آموزش خواهم داد ، در این روش ممکن است شما از DVD-ROM خود سیستم استفاده نکنید و مجبور باشید که از DVD-ROM های خارجی یاExternal استفاده کنید که در هر حال تفاوت خاصی نمی کند و صرفا با انجام تنظیمات درست در Bios سیستم مشکلات خاصی پیش نخواهد آمد .

در همینجا فرض کنید شما مدیر شبکه ای هستید که دارای ۵۰۰ عدد کامپیتور است و شما قرار است که این ویندوز را برای این تعداد از کامپیوترها نصب کنید ، در این حالت چه می کنید ؟ راهکار اول این است که ( ما می توانیم ) هر پانصد عدد سیستم را با استفاده از همین DVD به ترتیب تعویض ویندوز می کنیم !!!! بله ما ایرانی هستیم و ایرانی می تواند !!! اما نه در این حد …. این روش استفاده از DVD برای تعداد کم کامپیوترها مورد استفاده قرار می گیرد و برای تعداد بالا نمی توان آن را استفاده کرد یا به اصطلاح می گویند No Scale است …. هرچند اکثر شرکت ها و سازمان هایی که در ایران بوده اند فقط از همین روش استفاده می کنند اما این راهکار مناسبی در سطح گسترده از نصب سیستم عامل نمی باشد.در این روش همیشه یک نکته را در نظر داشته باشید ، شما همیشه یک سیستم خام در اختیار ندارید و ممکن است از قبل سیستم عامل دیگری نیز بر روی دستگاه نصب شده باشد ، در مورد بروز رسانی زیاد صحبت نمی کنم ، اگر سئوالی داشتید در ادامه ذکر کنید چون بیشتر دوستان از نصب Clean یا نصب بر روی سیسیتم خام استفاده می کنند .

در همینجا فرض کنید شما مدیر شبکه ای هستید که دارای ۵۰۰ عدد کامپیتور است و شما قرار است که این ویندوز را برای این تعداد از کامپیوترها نصب کنید ، در این حالت چه می کنید ؟ راهکار اول این است که ( ما می توانیم ) هر پانصد عدد سیستم را با استفاده از همین DVD به ترتیب تعویض ویندوز می کنیم !!!! بله ما ایرانی هستیم و ایرانی می تواند !!! اما نه در این حد …. این روش استفاده از DVD برای تعداد کم کامپیوترها مورد استفاده قرار می گیرد و برای تعداد بالا نمی توان آن را استفاده کرد یا به اصطلاح می گویند No Scale است …. هرچند اکثر شرکت ها و سازمان هایی که در ایران بوده اند فقط از همین روش استفاده می کنند اما این راهکار مناسبی در سطح گسترده از نصب سیستم عامل نمی باشد.در این روش همیشه یک نکته را در نظر داشته باشید ، شما همیشه یک سیستم خام در اختیار ندارید و ممکن است از قبل سیستم عامل دیگری نیز بر روی دستگاه نصب شده باشد ، در مورد بروز رسانی زیاد صحبت نمی کنم ، اگر سئوالی داشتید در ادامه ذکر کنید چون بیشتر دوستان از نصب Clean یا نصب بر روی سیسیتم خام استفاده می کنند .

نصب از طریق حافظه های جانبی یا Flash Drive
روش دیگر برای نصب ویندوز استفاده از حافظه های جانبی یا مجازی یا همان Flash ها می باشد . شما می توانید سورس ویندوز را در یک Flash کپی کرده و ویندوز را از طریق این دستگاه نصب کنید ، طبیعتا سرعت نصب شما در این روش خیلی بیشتر از نصب به وسیله DVD خواهد بود. اما استفاده از Flash به همین سادگی ها نیست ، شما بایستی یک سری نیازمندیها را برطرف کنید ، اول از همه اینکه حافظه Flash مورد استفاده شما بایستی بیشتر از ۴ گیگابایت باشد ( خوب کمتر باشه ویندوز توش جا نمیشه ، ناراحت میشه 😀 ) ، دومین نکته این است که فایل سیستم این حافظه بایستی از نوع FAT32 باشد ، چرایش را می توانید از خودم بپرسید و نیازی به چراغعلی نیست ، به دلیل اینکه سیستم عامل در حالت Boot سیستم نمی تواند فایل سیستمی غیر از FAT32 را بشناسد و بنابراین در صورت استفاده از فایل سیستمی مثل NTFS هیچ چیز از روی حافظه خوانده نخواهد شد . نکته سوم اینکه بایستی این حافظه از نوع Active Partition تعریف شود و سپس به عنوان ابزار Boot در قسمت Bios تعریف شود ، بدیهی است که شما متوجه شدید که سورس ویندوز بایستی بر روی این Flash کپی شود !! برای اینکه بتوانید همه اینکارها را انجام دهید می توانید از دستورات زیر در مجموعه ابزار Diskpart استفاده کنید ، ابتدا حافظه Flash خود را به سیستم متصل کرده و دستورات زیر را وارد کنید :

Microsoft Windows [Version 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation.  All rights reserved.
C:Windowssystem32>diskpart
Microsoft DiskPart version 6.1.7601
Copyright (C) 1999-2008 Microsoft Corporation.
On computer: AMAD-PC
DISKPART> list disk
Disk ###  Status         Size     Free     Dyn  Gpt
——–  ————-  ——-  ——-  —  —
Disk 0    Online          ۶۹۸ GB       ۰ B
Disk 1    Online         ۳۸۲۲ MB      ۰ B
DISKPART> select disk 1
Disk 1 is now the selected disk.
DISKPART> clean
DiskPart succeeded in cleaning the disk.
DISKPART> create partition primary
DiskPart succeeded in creating the specified partition.
DISKPART> format fs=FAT32 quick
۱۰۰ percent completed
DiskPart successfully formatted the volume.
DISKPART> active
DiskPart marked the current partition as active.
DISKPART> exit

شما در دستورات بالا ابتدا دیسک های موجود را بصورت لیست مشاهده کردید ، سپس دیسک ۱ را که در واقع حافظه فلش شما می باشد را انتخاب کردید ، ما در اینجا دو عدد دیسک داریم ، یکی حافظه هارد دیسک خود کامپیتور است و دیگری حافظه فلش که شما شماره گذاری که از عدد ۰ شروع می شود را مشاهده می کنید ، سپس با استفاده از دستور clean حافظه مورد نظر را پاک می کنیم ، و با دستور بعدی نیز این پارتیشن را به عنوان primary معرفی می کنیم ، در ادامه این فلش را با فایل سیستم FAT32 و بصورت سریع یا quick فرمت کردیم و پس از active کردن دیسک از آن خارج شدیم . در ادامه تنها کاری که شما لازم است انجام دهید این است که سورس ویندوز را از DVD کپی کرده و در درون فلش قرار بدهید و پس از قرار دادن boot سیستم بر روی Flash براحتی به مراحل نصب ویندوز وارد شوید . در نهایت ما را به خیر و شما را به سلامت ….. اما همچنان به یاد داشته باشیم هر چند که این روش سریعتر از DVD است اما همچنان شما برای نصب در تعداد کامپیوترهای زیاد دچار مشکل خواهید شد.

نصب ویندوز از طریق شبکه
یکی دیگه از روش هایی که می توانید از طریق آن ویندوز را در تعداد بالا و بصورت همزمان نصب کنید و کاربردهای زیادی نیز دارد ، روش نصب تحت شبکه است ، در این روش شما یک فایل سرور ایجاد می کنید و بر روی آن یک پوشه ایجاد می کنید که درون آن سورس ویندوز سون قرار دارد ، به این فایل سرور به اصطلاح Distribution Server یا سرور توزیع نیز گفته می شود ، سیستمی که می خواهید برای آن ویندوز نصب کنید را boot کرده و به فایل سرور متصل می شوید و فایل اجرایی را برای نصب اجرا میکنید !!! آره … نه عزیز من به این سادگی های هم نیست ، وقتی سیستمی در حالت boot قرار می گیرید آدرس IP ندارد و از طرفی هیچ سیستم عاملی بر روی آن وجود ندارد که شما بتوانید ب شبکه و فایل سرور مورد نظرتان متصل شوید !!! پس چکار باید کرد ؟

نکته در این است که در این حالت شما نیاز به سرویس DHCP در شبکه دارید که بتواند درس دهی اتوماتیک را انجام دهد … اما هر کارت شبکه ای این قابلیت را ندارد که در هنگام boot آدرس IP بگیرد ، شما بایستی از کارت شبکه هایی استفاده کنید که دارای قابلیت PXE هستند ، قابلیت PXE در واقع مخفف جمله Preexecution Environment می باشد و این قابلیت را به سیستم می دهد که در هنگام بوت بتواند آدرس IP بگیرد . اما در اینجا مشکل دیگری نیز وجود دارد ! ما از کجا می توانیم دستورات مربوط به اتصال به فایل سرور را وارد کنید ؟ درست است !! ما سیستم عامل نداریم که بخواهیم از آن برای اتصال به سرور استفاده کنیم ، برای رفع این مشکل دو راهکار وجود دارد ، ابتدا می توانیم از یک دیسکت بوت به نام Barts Boot Disk که به نوعی یک سیستم عامل کوچک است برای راه اندازی و بوت سیستم استفاده کنیم و یا اینکه با استفاده از ابزاری که برای خود ویندوز است به نام WinPE اینکار را انجام دهیم ، در هر دو صورت این دو به شما خط فرمانی ارائه می دهند که بتوانید در آن دستورات مربوط به اتصال به شبکه را وارد کنید …. در هر صورت اگر جایی به اسم Network Client هم برخورد کردید تعجب نکنید ، به همین دیسک ها Network Client هم می گوییم .

به محض اینکه سیستم عامل مربوطه با استفاده از هر یک از این دیسک ها بوت شد ، خط فرمان به شما اجازه وارد کردن دستورات را می دهد ، شما در این لحظه می بایست توسط دستور ۱۰٫۱٫۱٫۱ یا هر آدرس تحت شبکه دیگر به پوشه ای که سورس ویندوز در آن قرار گرفته است متصل شوید ، اما نکته اصلی در اینجاست که شما در صورتیکه با موفقیت به این پوشه متصل شده و فایل نصب را اجرا کنید ، مراحل نصب به درستی انجام می شود اما به محض اینکه سیستم ریبوت یا restart می شود دیگر سیستم عاملی در کار نخواهد بود !!!! فراموش نکنیم همیشه و همیشه سیستم فایل ها را بایستی از یک مکان ثابت بخواند و شبکه برای سیستم شما یک محل متغیر محسوب می شود ک هبه محض ری استارت شدن سیستم این ارتباط از بین خواهد رفت … راهکار این است که شما بایستی با استفاده از دستور Net این پوشه به اشتراک گذاشته شده بر روی فایل سرور را بر روی سیستم مبدا با اصطلاح mount کرده و بچسبانید … با استفاده از این روش حتی زمانی که سیستم ری استارت بشود ارتباط بین سرور و سیستم قطع نخواهد شد …. به همین راحتی …. اما همچنان این نکته را در نظر داشته باشیم که درایوی که در آن پشه به اشتراک گذاشته شده قرار دارد بایستی دارای فایل سیستم FAT32 به همان دلیلی که قبلا هم عنوان کردیم .

استفاده از سرویس WDS یا Windows Deployment Services
استفاده از روش نصب از طریق شبکه کار مناسبی برای شبکه های بزرگ می باشد اما نکته در این است که در این روش نصب سرعت نصب بسیار پایین است ، سیستم مبدا بایستی تمامی فایل ها را از فایل سرور خوانده و بصورت تک به تک بر روی سیستم مبدا نصب کند که همین امر باعث کندی شبکه و فرآیند نصب خواهد شد. برای حال این مشکل از روش دیگری به نام WDS استفاده می کنیم ، WDS یک سرویس است که ویندوز سرور ۲۰۰۸ معرفی شده است و با استفاده از این روش شما یک Image یا فایل کلی از سیستم عامل مورد نظر خود تهیه کرده و در هنگام نصب از صرفا این ایمیج بصورت کامل بر روی سیستم عامل مبدا کپی شده و بعد از آن شروع به نصب می شود ، در این روش نیز استفاده از سرویس هایی مانند فایل سرور و DHCP سرور ، اکتیودایرکتوری و DNS لازم است . این روش نسبت به روش قبلی از مزایای بیشتری برخوردار است که می توان به کاهش ترافیک شبکه و سرعت نصب سیستم عامل ها ، امکان بروز رسانی سیستم عامل های نصب شده و بسیاری دیگر از امکانات دیگر اشاره کرد ، این فرآیند در واقع بصورت Multicast انجام می شود و امکانات زیادی را در اختیار شما قرار می دهد .در ضمن شما قابلیت اتوماتیک سازی فرآیند نصب را با استفاده از ابزاری به نام WAIK دارید که در مقاله ای جداگانه به این روش نصب اشاره خواهم کرد .

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
3.3/5 - (3 امتیاز)